Voortgezet speciaal onderwijs
Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) / Zware ondersteuning
Sommige leerlingen hebben meer hulp nodig dan wat het gewone voortgezet onderwijs kan bieden. Deze leerlingen hebben baat bij het voortgezet speciaal onderwijs, ook wel zware ondersteuning genoemd. Om naar een school voor voortgezet speciaal onderwijs te gaan, is een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig. Het Samenwerkingsverband NWN voor Voortgezet (Speciaal) Onderwijs geeft deze verklaring af voor leerlingen die veel hulp nodig hebben op gebieden zoals gezondheid, fysieke beperkingen, gedrag en leren.
Overstap van (speciaal) basisonderwijs naar voortgezet speciaal onderwijs
Volgens de wet passend onderwijs eindigt de toelaatbaarheidsverklaring voor speciaal onderwijs in het basisonderwijs als het basisonderwijs is afgerond. Het Samenwerkingsverband NWN voor Voortgezet (Speciaal) Onderwijs kan dan een nieuwe verklaring afgeven voor toelating tot het voortgezet speciaal onderwijs. Leerlingen uit Schiedam, Vlaardingen, Maassluis of Maasland worden aan het begin van groep 8 aangemeld bij het Samenwerkingsverband. Dit wordt gedaan na toestemming van hun ouder(s). Het Samenwerkingsverband geeft dan advies over welke ondersteuning de leerling nodig heeft. Sommige leerlingen krijgen een VSO-advies. Als de leerling daarna wordt aangemeld bij een VSO-school, vraagt die school de Toelaatbaarheidsverklaring aan bij het samenwerkingsverband.
Overstap van voortgezet onderwijs naar voortgezet speciaal onderwijs
Meestal gaan leerlingen na het basisonderwijs naar het reguliere voortgezet onderwijs. Soms is zelfs met extra hulp de ondersteuning op een reguliere school niet genoeg voor een leerling. Samen met het ondersteuningsteam (ouders, leerling, school, onderwijsondersteuningsspecialist en jeugdprofessional) wordt dan bekeken welke hulp passend is. Soms wordt besloten dat de leerling beter naar een school voor voortgezet speciaal onderwijs kan gaan. De school waar de leerling is ingeschreven, vraagt dan de Toelaatbaarheidsverklaring aan bij het samenwerkingsverband.
Aanvraag van een Toelaatbaarheidsverklaring
Voor de aanvraag is een recent geëvalueerd en door ouders en leerling ondertekend ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) vereist. Voor leerlingen die in schooljaar 2024-2025 naar het voortgezet speciaal onderwijs moeten gaan, moet het OPP na 1 januari 2024 zijn geëvalueerd.De aanvraag wordt beoordeeld door een gedragswetenschapper (psycholoog/orthopedagoog) en een andere deskundige (bijvoorbeeld een kinder- of jeugdpsycholoog, orthopedagoog, maatschappelijk werker of arts). Beiden geven een onafhankelijk advies. Op basis hiervan wordt een Toelaatbaarheidsverklaring afgegeven door het samenwerkingsverband. Ouders en school worden hiervan op de hoogte gesteld.
De toewijzing van een Toelaatbaarheidsverklaring is een besluit volgens de Algemene Wet Bestuursrecht. Tegen dit besluit kan bezwaar worden gemaakt en daarna kan beroep worden aangetekend. Bij een positief advies voor VSO geeft het samenwerkingsverband een TLV af met daarop het nummer van de Toelaatbaarheidsverklaring, de start- en einddatum, en het niveau van de ondersteuning (laag, midden of hoog).
Vanaf 1 april 2023 kan de school de aanvraag (verlenging) van de TLV-VSO indienen via Onderwijs Transparant (OT). Als u nog geen gebruikersaccount voor OT heeft, kunt u deze aanvragen bij Herma Tappel: htappel@samenwerkingsverbandnwn.nl.Hier vindt u informatie over de procedures en formulieren voor plaatsing op het Voortgezet Speciaal Onderwijs. In het schema kunt u zien welk samenwerkingsverband de Toelaatbaarheidsverklaring kan afgeven.
Algemene informatie
Het Samenwerkingsverband NWN ondersteunt scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland bij de begeleiding van leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften.
Ouder Plus Jeugdsteunpunt
Informatie voor ouders en leerlingen over het samenwerkingsverband, passend onderwijs en onze scholen
Informatie voor professionals
Informatie voor professionals uit het onderwijs over het samenwerkingsverband, passend onderwijs en aanvraagprocedures.