Skip to main content

RITHA: Versterking van Kennis over (Hoog)begaafdheid in het Onderwijs

By 18 februari 2025februari 21st, 2025Nieuws

RITHA: Versterking van Kennis over (Hoog)begaafdheid in het Onderwijs

Home > RITHA: Versterking van Kennis over (Hoog)begaafdheid in het Onderwijs

RITHA: Versterking van Kennis over (Hoog)begaafdheid in het Onderwijs

Samenwerkingsverbanden konden in 2023 de subsidie begaafde leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs 2023-2025 aanvragen. Dit om het onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen te verbeteren en om een passend en dekkend aanbod voor deze leerlingen te ontwikkelen. Samenwerkingsverband Nieuwe Waterweg Noord (SWV NWN) heeft de subsidieregeling toegekend gekregen. Een van de doelstellingen van hun activiteitenplan is om de kennis en kunde over (hoog)begaafdheid te bevorderen en te versterken op alle Havo/Vwo-scholen in de regio. Dit zijn: Het Lyceum Vos, Het Lyceum Schravenlant, Revius Lyceum, Het Stedelijk Gymnasium Schiedam, Spieringhoek en Groen van Prinstererlyceum.

Van oktober 2024 tot begin januari 2025 hebben medewerkers van het Samenwerkingsverband NWN, Samenwerkingsverband Onderwijs dat Past en de genoemde Havo/Vwo-scholen deelgenomen aan het eerste blok van de RITHA-opleiding: Radboud International Training on High Ability.

In dit eerste blok is er aandacht besteed aan de fundamenten van (hoog)begaafdheid in zowel onderwijs als zorg. De deelnemers hebben zich verdiept in wetenschappelijke literatuur en op basis daarvan hun eigen visie ontwikkeld over belangrijke onderwerpen, zoals inclusief versus exclusief onderwijs, de voor- en nadelen van versnellen, de mogelijkheden om lessen te verrijken en essentiële factoren binnen de begeleiding van (hoog)begaafde leerlingen. Een van de belangrijkste inzichten is dat er geen eenduidige definitie van hoogbegaafdheid bestaat. Er zijn verschillende modellen, die elk hun eigen nadruk leggen. Hoogbegaafdheid is in ieder geval meer dan alleen het intelligentieniveau van een leerling. Het blijft essentieel om te kijken naar de (individuele) onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van iedere leerling.

De deelnemers hebben hun kennis en bewustzijn over verschillende aspecten van (hoog)begaafdheid vergroot. Deze kennis kunnen zij nu inzetten bij voeren van gesprekken met ouders, leerlingen en docenten. Wat voor één leerling goed werkt, kan vaak voor een grotere groep leerlingen nuttig zijn daarom is deze scholing ook ondersteunend aan de doorontwikkeling van een passende basisondersteuning op de scholen. Als vervolg op blok 1, zullen de deelnemers een intervisiegroep opstarten om samen door te leren en hun kennis en ervaringen met elkaar te blijven delen. Mogelijk gaan één of meerdere deelnemers verder met de opleiding.

Allemaal veel succes en gefeliciteerd!

Laat een reactie achter